Sociaal

Groen en Duurzaam

Open



       “Stel je toch eens voor dat het gaat om beter in plaats van meer. Dat we groei niet afmeten aan geld en dat het gaat over mensen in plaats van over cijfers. Het kan! Als we ervoor kiezen. Kiezen voor banen in plaats van nog meer bezuinigen. Kiezen voor het belonen van goede zorg en aandacht in plaats van winst en groei. Kiezen voor duurzame energie in plaats van schaliegas en kolencentrales. Dat is waar GroenLinks voor staat, want het gaat om mensen en niet om cijfers.”

Bram van Ojik (fractielid GroenLinks in de Tweede Kamer)

Het kan anders. Het moet anders!

       In de campagnetijd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 heeft GroenLinks als thema ‘Het kan anders. Het moet anders’ gekozen. Dat is gedaan, omdat het opvallend is dat alles wat er werkelijk toe doet en wat van wezenlijke waarde is niet echt meetelt in ons huidige economisch systeem en op de tocht staat.  Zorg, Werk en Groen: het lijkt alsof het er allemaal niet toe doet.                                                  

GroenLinks denkt dat het anders kan, wij denken dat het beter kan.                                                                                                                                          

Wij vinden dat ook de lokale politiek die visie, hoop en richting moet bieden en daar willen wij voor staan. Wij willen opkomen voor alles wat kwetsbaar is in onze samenleving. Mensen met een laag inkomen, kinderen in een armoedepositie, mensen met een beperking, mensen die zorg nodig hebben. Voor dierenwelzijn, natuur en milieu, biodiversiteit en duurzaamheid.

In Achtkarspelen zouden we als GroenLinks daarvoor willen gaan. In onze gemeente is nog meer behoefte aan een linkser geluid. GroenLinks zou daarom in onze gemeente vertegenwoordigd moeten zijn.                

Een stem op GroenLinks is een stem voor verandering. Wij willen een gemeenschap waar mensen centraal staan, het milieu voorop komt en waar het niet gaat om meer, maar om beter. Wij zijn voor een écht eerlijk delen. Van het delen van betaalde arbeid en zorgtaken, van het delen van welvaart door onder andere een goed, gedegen minimabeleid, van het delen van milieu en natuur met toekomstige generaties. Hoe we dat voor ons zien kunt u lezen in dit verkiezingsprogramma.

Wij zijn gemotiveerd om in de gemeente Achtkarspelen aan de slag te gaan.



Het bestuur,

afdeling GroenLinks  Achtkarspelen / Tytsjerksteradiel.

Het kan anders. Het moet anders. Ook in Achtkarspelen.



De sociale gemeente 

GroenLinks wil dat iedereen, ook in onze gemeente, een fatsoenlijk bestaan kan opbouwen. Iedereen moet kunnen meedoen via een betaalde baan, vrijwilligerswerk of op school.  Als het mensen zelf niet lukt om een baan te vinden, dan willen wij dat de gemeente helpt. Als je je baan verliest of ziek wordt, moet er een goed sociaal vangnet zijn. Achtkarspelen laat mensen nooit in de steek. GroenLinks vindt ook dat ieder kind een goede start en een eerlijke kans verdient. Om goed te kunnen leren op school, maar ook om te ontdekken wat zijn of haar dromen zijn. In de zorg staan niet regels en structuren centraal, maar aandacht voor de mens. Er is ruimte om te kijken naar wat mensen kunnen en wat zij zelf willen. Bovendien willen we dat iedereen kan wonen in een betaalbare woning.



De groene en duurzame gemeente 

GroenLinks zet zich in voor een gezond en goed leven, nu én in de toekomst.

We willen dat onze kinderen kunnen opgroeien in groene en gezonde dorpen en buurten. Wij willen dat kinderen zorgeloos buiten in het groen kunnen spelen.

Uiteindelijk gaat het erom dat wij allemaal doen wat we kunnen. Op internationaal, nationaal, regionaal en zeker ook op lokaal niveau. De wereldwijde afspraken om klimaatverandering een halt toe te roepen, passen we natuurlijk toe in onze gemeente.

In huizen willen we niet langer aardgas gebruiken voor de verwarming of om mee te koken. Ook woningen in Achtkarspelen moeten beter worden geïsoleerd. En we gaan onze eigen energie opwekken. Daarom kiezen wij voor energiezuinige huizen.

Als we kiezen voor schone, groene en gezonde oplossingen, geven we straks een gezonde planeet en een evenwichtig klimaat door aan onze kinderen.



De open gemeente 

GroenLinks heeft vertrouwen in mensen. Wij geloven dat ieder mens zelf wat van zijn of haar leven wil maken en zelf wil bijdragen aan de eigen omgeving. Daarom geven wij ruimte aan betrokken burgers die hun omgeving groener, mooier of schoner willen maken. Daarom geven wij vertrouwen aan docenten, verpleegkundigen en andere professionals die mensen helpen. En daarom geven wij ruimte aan de wensen en mogelijkheden van mensen zelf, in plaats van de regels en structuren van organisaties blindelings te volgen.

 

PROGRAMMAPUNTEN VOOR 2018-2022

De negen belangrijkste punten voor Achtkarspelen:

1. Wij stimuleren mensen en geven ze de ruimte. Wij kiezen voor een inclusieve samenleving: iedereen hoort erbij en iedereen doet mee.      

GroenLinks laat mensen niet in de steek.

2. Wij willen dat de gemeente zich actief inzet om te voorkomen dat kinderen op de basisschool beginnen met een achterstand. De voor- en vroegschoolse periode vraagt om professionele observatie, signalering en de nodige educatie.

3. Wij zetten ons in voor ouderen en mensen met een beperking om zolang als zij willen thuis te kunnen wonen.

4. Wij zetten ons in voor voldoende sociale huurwoningen en voldoende huur- en koopwoningen voor starters en mensen met een midden-inkomen.

5. Wij zetten ons in voor een leefbare groene omgeving met ruimte voor bermbeleid met een grote biodiversiteit en ontmoediging van betegelde

tuinen.

6. Wij willen in onze gemeente zo veel mogelijk gebruik maken van de zon en de wind, we stimuleren energieneutraal bouwen en het oprichten van

lokale energie coöperaties.

7. Wij geven voorrang aan schoon en effectief vervoer: de fiets, de voetganger en elektrisch openbaar vervoer.

Ook een goede busverbinding van bijvoorbeeld tussen Buitenpost, Surhuisterveen en Drachten moet behouden blijven en worden verbeterd waar mogelijk.

8. Wij voeren actief beleid tegen al te grootschalige landbouw en veehouderij.

9. GroenLinks wil extra ruimte bieden aan kunst en creativiteit.

 

1. De sociale gemeente

GroenLinks kiest voor een gemeente waarin we eerlijk delen. In onze gemeente krijgt iedereen een eerlijke kans op goed werk, een fatsoenlijk inkomen en een betaalbare woning. Wij zorgen ervoor dat iedereen gebruik kan maken van menselijke zorg en het allerbeste onderwijs.

1.1. Eerlijke kansen

Wie je ouders zijn, mag niet bepalen hoe ver je kunt komen of hoe groot je kunt dromen. Ieder kind verdient een goede start. Ons onderwijs moet er daarom op zijn gericht om de achterstanden waarmee kinderen beginnen, weg te werken en zo de talenten van kinderen verder te ontwikkelen. Geen enkele jongere mag voortijdig afhaken of worden afgeschreven. Iedereen die leerplichtig is, zit of op school, of volgt een leerwerktraject. Op school en daarbuiten geven wij kinderen de ruimte met voldoende sport- en speelvoorzieningen.

Soms komen kinderen of jongeren in zulke grote problemen dat zij hulp nodig hebben. GroenLinks vindt dat jeugdzorg snel moet kunnen optreden, omdat zo veel leed kan worden voorkomen. Wij vinden wachtlijsten echt onacceptabel. De zorg moet goed aansluiten bij wat kinderen en jongeren nodig hebben. Daarom moeten kinderen en hun ouders ook zélf een stem hebben in het zoeken naar de beste oplossing.

Laat kinderen niet de dupe worden van armoede. Een op de negen kinderen groeit op in armoede.  Dat komt niet altijd omdat ouders in een uitkeringssituatie zitten, maar steeds vaker omdat werkende ouders in snipperbaantjes, flexbaantjes of als (schijn)zelfstandige een te laag inkomen hebben. De gemeenten kan kindregelingen en voorzieningen eenvoudiger en beter bekend maken en door een 'armoederegisseur' aan te stellen, die werkende armen beter in beeld brengt.

1.2. Iedereen doet mee

Voor ieder mens is het belangrijk om te werken of om op een andere manier het gevoel te hebben ‘een steentje bij te dragen’ aan de samenleving. GroenLinks wil dat iedereen kan meedoen. Via betaald werk, school, mantelzorg of vrijwilligerswerk. Als dat niet lukt, is het taak van de overheid om mensen te helpen, bijvoorbeeld met extra ondersteuning of begeleiding. Ons uitgangspunt is altijd: minder regels en meer vertrouwen in de keuzes van mensen zelf. Wij willen af van de onnodige, ‘pesterige’ regels voor mensen met een bijstandsuitkering. Wij vinden dat zij meer mogen bijverdienen en dat er minder dwang wordt opgelegd.

De in een voltijdbaan werkende inwoner van Achtkarspelen is niet beter dan de vrijwillig werkende of in deeltijd werkende burger.

Vrijwilligers en mantelzorgers zouden meer waardering moeten krijgen middels bv. 'Zorgcredits'.

De gemeente zou sollicitatieplicht voor mantelzorgers moeten afschaffen.

GroenLinks heeft gelijke behandeling en het bestrijden van discriminatie hoog in het vaandel. Ieder geval van discriminatie is er een te veel. Discriminatie staat participatie in de weg. Mensen met verschillende achtergronden moeten zich thuis kunnen voelen in Achtkarspelen. Iedereen heeft het recht om anders te zijn en er zijn kansen voor iedereen ongeacht etnische achtergrond, beperking, geloof of seksuele voorkeur. Iedereen verdient gelijke kansen op werk, een fatsoenlijk inkomen, goed onderwijs, goede zorg en een betaalbare woning.

Vakbonden in de regio bieden steun en advies om zo de kans op een baan te vergroten. Zij geven daarbij ook trainingen in het zoeken van nieuw werk.

GroenLinks wil zich inzetten voor minima en uitkeringsgerechtigden. Werken met behoud van uitkering is alleen prima, als dat vrijwillig gebeurt.

Asielzoekers die niet terug kunnen naar hun hun vaderland, moeten worden opgevangen.                

De gemeente Achtkarspelen moet hierbij haar verantwoordelijkheid nemen.



1.3. Menselijke zorg

Ouderen en mensen met een beperking verdienen menselijke zorg. GroenLinks wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in hun eigen, vertrouwde omgeving. In de zorg staan mensen die hulp nodig hebben centraal, met hun eigen talenten en hun eigen behoeften. Dát moet het uitgangspunt zijn, in plaats van de regels van de gemeente of de bevoegdheden van de afdelingen.

Wij vinden ook dat de zorg breder moet zijn dan alleen het beter maken van de patiënt. Er moet oog zijn voor alle problemen waar mensen mee te maken hebben: werk, inkomen, wonen, gezondheid en jeugdzorg. Al die terreinen moeten niet apart, maar in samenhang worden aangepakt. Het is belangrijk dat professionele hulpverleners, verpleegkundigen van de thuiszorg, andere begeleiders, schuldhulpverleners, de huishoudelijke hulp, mantelzorgers en vrijwilligers goed met elkaar samenwerken en elkaar snel weten te vinden. Van sociale wijkteams verwachten we een ‘eropaf-mentaliteit’: als mensen zich bij het loket melden omdat het water hen aan de lippen staat, wordt er geen afspraak voor over zes weken gemaakt, maar word je meteen geholpen.

Ouderen krijgen zorg en huisvesting op maat. De vrijheid van mensen om zorg te kiezen die bij hen past en op een manier die zij prettig vinden is voor GroenLinks een belangrijk basisrecht.

Door sport en beweging te stimuleren, te werken aan gezonde lucht en gezonde voeding aan te bieden op scholen, willen we ziekte en andere gezondheidsproblemen proberen te voorkomen.

Alcohol misbruik onder jongeren is een probleem. Omdat hierdoor hersenschade kan ontstaan die niet meer is te herstellen, zet GroenLinks zich hier ook voor in om dit tegen te gaan.

Scholen en sportkantines worden alcoholvrij. De gemeente zal een regierol op zich moeten nemen om verantwoord alcoholgebruik te bevorderen. 

Alle middelenmisbruik wordt samen met de politie en instellingen die met jongeren te maken hebben (onderwijs, welzijn en sport) planmatig tegen gegaan.



 

2. De groene en duurzame gemeente

Ruimte is kostbaar, daarmee moet je zorgvuldig omgaan. We delen de ruimte met elkaar, natuur, mens en dier, gebouwen, wegen en bruggen. Ons landschap is een kostbaar bezit, we hebben goud in onze handen. Alles moet gericht zijn op duurzaamheid. Dat betekent dat we willen investeren in kwaliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid. Dus ook voor meer natuur dan asfalt!

Natuur en landschap zijn ons kapitaal; dat willen we verankeren. Duurzame energie heeft de toekomst. Nu meer dan ooit.

2.1 Groene omgeving

We zetten ons in voor een leefbare groene omgeving met ruimte voor bermbeleid met een grote biodiversiteit en ontmoediging van versteende tuinen.  

Schoolpleinen worden groen ingericht. Groene en natuurlijk ingerichte schoolpleinen stimuleren de natuurbeleving en werken rustgevend, in tegenstelling tot het traditioneel grijs betegelde schoolpleinen.

GroenLinks is voorstander van een circulaire economie. Er bestaat geen afval. Plastic gescheiden ophalen om bewustwording bij de burgers te stimuleren.

Wat vernieuwing van de riolering betreft, is onze inzet dan ook dat hemelwater en de afvoer van rioolwater mee genomen worden in de systemen.

Ook zullen wij de vinger aan de pols houden bij het handhaven van milieuvergunningen en het verbeteren van (nieuwe) vergunningen.

GroenLinks is voor meer 'Groene Ruimten' ,  met goed ingezaaide gras– en bloemenzaad. Is ook goed voor de bijenpopulatie en andere insecten. Dat nu nog bestaande open ruimten niet volgebouwd worden. (Te denken valt hier bv. in Buitenpost, waar nu nog een open ruimte ligt tussen de Troelstralaan en de Halbertsmastraat, waar voorheen een basisschool stond.) Een en ander zo inrichten dat dit binnen de ruimtelijke ordening past.

2.2 Dieren welzijn

Dieren dragen bij aan de kwaliteit van ons leven. De manier waarop we dieren behandelen zegt iets over de mate van beschaving. Mishandeling van dieren en het houden van dieren in onnatuurlijke omstandigheden moeten dan ook worden aangepakt. 

Groen Links is tegen het houden van varkens en kippen in grote afgesloten ruimtes, de zogenaamde intensieve veehouderij. Dit betekent dat we actief beleid voeren tegen megastallen en megaflats in onze gemeente. Dit mede gezien ook met betrekking tot de milieubelasting. Wij willen alleen meewerken aan de uitbreiding van melkveehouderijen die een diervriendelijke bedrijfsvoering kennen.

Ook zijn wij voorstander van meer weidevogelvriendelijke bedrijven in onze gemeente en steunen dan ook van harte het initiatief Kening fan’e Greide, dat zich inzet voor behoud van het unieke weidelandschap in Friesland. Weidevogelbeleid staat in directe verbinding met bijenbeleid en behoud van biodiversiteit. We zijn blij dat aandacht voor de grutto en de kruidenrijke weilanden een speerpunt is van Kulturele Haadsted Ljouwert 2018. Ook Achtkarspelen kan hierbij aansluiten en aan bijdragen; wij willen daar aandacht en initiatief voor hebben en tonen.

2.3 Duurzaamheid 

Wij maken in onze gemeente zo veel mogelijk gebruik van de zon en de wind, we stimuleren energieneutraal bouwen en het oprichten van lokale energiecoöperaties.

Veel van ons eten wordt tegenwoordig op grote afstand verbouwd. De huidige trend is dat steeds meer mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt. Lokaal voedsel is bovendien minder belastend voor het milieu. GroenLinks is een voorstander van dorpstuinen, gemeenschapstuinen waarop op natuurlijke wijze groenten en fruit worden verbouwd voor de lokale markt.  Werken in een dorpstuin geeft niet alleen verse gifvrije groenten, het levert plaatselijk werkgelegenheid en het maakt kinderen ervan bewust waar hun eten vandaan komt.



Ruim baan voor fiets en openbaar vervoer: vrij liggende fietspaden naar scholen; fietspaden en haltes zo gunstig mogelijk t.o.v. de gebruikers (b.v. senioren en scholieren); De busverbinding tussen Buitenpost, Surhuisterveen en Drachten behouden en waar mogelijk verbeteren. Klankbordgroepen van bewoners en gebruikers inschakelen.

De gemeente stimuleert initiatieven rond de opwekking van duurzame energie en het vermijden van CO2-uitstoot. Door warmtekrachtkoppeling, zon, wind en biomassa uit reststromen. Zelf energie produceren geeft werkgelegenheid. Bijvoorbeeld door het oprichten van een gemeentelijk energiebedrijf voor de doorgeleiding.

Innovatie is een belangrijke taak van de (lokale) overheid. De gemeente gebruikt haar inkoopmacht om innovaties te stimuleren en te ondersteunen op weg naar de nieuwe circulaire economie.

De gemeente geeft het goede voorbeeld door zelf circulair en innovatief te zijn 

De toewijzing van overheidsopdrachten aan de hand van circulaire duurzaamheidscriteria. Duurzame, innovatieve en creatieve lokale ondernemers krijgen voorrang.

De gemeente stelt een ambitieus en innovatief verduurzamingsplan op voor het eigen vastgoed en voor de verduurzaming van scholen.

De gemeente bevordert de oprichting van een platform voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het is belangrijk dat ondernemers bij elkaar worden gebracht om elkaar te leren kennen, elkaar te inspireren en samen projecten te kunnen ontwikkelen.





 

3.  De open gemeente

GroenLinks staat voor jouw vrijheid. In een open samenleving kun je zijn wie je bent en zeggen wat je vindt. Je voelt je er thuis en veilig. We gaan er respectvol met elkaar om. Ook al is iemand anders dan jij: we geven elkaar een kans. Altijd. In onze gemeente wonen mensen met verschillende achtergronden, overtuigingen en voorkeuren. Als we als samenleving willen groeien, moeten we ons állemaal in elkaars problemen, gevoelens en opvattingen durven inleven.

3.1 Achterstanden aanpassen.  

Voorkomen van achterstanden.  Wij zorgen dat de gemeente zich actief inzet om te voorkomen dat kinderen op de basisschool beginnen met een achterstand. Hiervoor is een professionele voor- en vroegschoolse educatie nodig.

3.2  Geen onnodig flexwerk bij de gemeente(n). 

Geef als gemeente ook zelf het goede voorbeeld voor andere organisaties. GroenLinks constateert dat in de afgelopen jaren flexwerk bij gemeenten aanzienlijk is toegenomen. Vaak gaat het om structureel werk, in plaats van tijdelijke inzet van piek of ziek. De meeste flexwerkers krijgen niet dezelfde beloning en ontwikkelingsmogelijkheden als de vaste medewerkers. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van het werk en daar hebben burgers ook last van. Daarnaast verandert de samenleving en daarmee ook de relatie tussen de overheid en burger. Het is daarom ook van belang dat de gemeente structureel investeert in de ontwikkeling van haar eigen medewerkers.  

3.3  Extra ruimte aan kunst en creativiteit. 

Kunst stelt vragen bij wat we dachten zeker te weten. Kunst verbeeldt werelden die er niet zijn. Kunst verrijkt ons leven en geeft glans aan ons bestaan. Maar kunst kan ook bijdragen aan ontspanning, ontmoeting en zelfontplooiing, bijvoorbeeld als mensen zingen in een koor, schilderles nemen of dansen in een groep. 

GroenLinks vindt het daarom belangrijk dat alle kinderen al jong toegang hebben tot cultuur - onafhankelijk van het inkomen van hun ouders.

3.4 Leefbaarheid in de hele gemeente betekent…......

Ook goed internetverkeer in de buitengebieden.

Samen met het onderwijs biedt de gemeente passende opvoed- en opgroeiondersteuning aan zorgleerlingen, docenten en het gezin.

Achtkarspelen zou kunnen starten met een vertrouwensexperiment in de bijstand.

Minder regels en meer vrijheid om bij te verdienen. Ook zou zij als gemeente lokaal kunnen gaan experimenteren met een 'Basisinkomen'.

Armoedebestrijding is het fundament van een goed en geslaagd sociaal beleid. Geldzorgen maken mensen ziek. Pas wanneer schulden en geldzorgen opgelost zijn, kunnen mensen de concentratie opbrengen om te re-integreren en een zorgtraject succesvol te doorlopen. Daarom moeten minimaregelingen toegankelijk en ruimhartig zijn.

De bijstandsuitkering is een belangrijk vangnet. We zijn streng aan de poort: als er werk is, krijgt iemand dat aangeboden. Eenmaal in de bijstand zijn we ruimhartig. Maatwerk en vertrouwen zijn leidend in ons beleid. Als het nodig is pakken we participatie en zorg en ondersteuning op in een gezamenlijk traject.  

Minimaregelingen kunnen met een enkelvoudige procedure worden aangevraagd en zo mogelijk automatisch worden verstrekt. Er komt één aanvraagformulier voor alle regelingen: een 'snel-loket'.

Achtkarspelen werkt ook actief mee aan nieuwe initiatieven van burgers ter verbetering van hun eigen buurt. En het is belangrijk om ook samen te werken met andere gemeenten. De menselijke maat is daarin altijd ons eerste uitgangspunt: de gemeente moet zo dicht mogelijk bij haar burgers staan.

3.5  Samen werken aan veiligheid.

Samen met de politie moet de gemeente werken aan veilige buurten en ingrijpen daar waar het misgaat. Maar het voorkómen van criminaliteit is nog beter.  We zetten in het bijzonder in op het voorkomen van problemen als gevolg van radicalisering en polarisatie. Want we zijn trots op onze open en vrije samenleving: die waarden moeten we beschermen.

3.6   Gastvrije gemeente.

Een open samenleving betekent ook een gastvrije samenleving. Achtkarspelen biedt mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of onderdrukking een veilige haven. Tijdens hun procedure zijn vluchtelingen onderdeel van onze gemeente. Dat vraagt inzet van henzelf, maar ook van ons als lokale samenleving. GroenLinks wil burgers actief betrekken bij de vestiging van vluchtelingen. Tegen racisme en discriminatie van migranten, vrouwen en (seksuele) minderheden of mensen met een beperking stellen we harde grenzen. In een open en gastvrije samenleving moeten we ons allemáál thuis kunnen voelen.